Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft.

MOHU

Tisztelt Partnereink!

Bizonyára Önök előtt is ismeretes már, hogy a magyar állam és a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. között létrejött koncessziós szerződés értelmében 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint Koncessziós Társaság végzi a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését, valamint gondoskodik annak kezeléséről. A 2023. július 1-től életbe lépő új hulladékgazdálkodási rendszer az Önök társaságát is érinteni fogja, amelyről információnk szerint a koncessziós társaság e-mailben már tájékoztatást küldött valamennyi érintett hulladékterelőnek. Annak érdekében, hogy az intézményi résztevékenységbe tartozó elkülönítetten gyűjtött hulladékuk a jövőben is elszállításra kerüljön, cégeket/ intézetüket regisztrálni kell a MOHU partnerportálon.

A kötelező regisztráció részleteit megtalálja a https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja oldalon.

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség minden adószámmal rendelkező gazdálkodó szervezetet hulladéktermelő céget, intézményt és egyéni vállalkozót érint.

 

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozik a gazdálkodó szervezetek elkülönítetten gyűjtött települési hulladéka és valamennyi EPR-es hulladék, így különösen az alábbiak:

  • csomagolóanyagok, úgymint: papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok (kivéve a gyógyszerrel szennyezett) stb,
  • elektromos és elektronikus berendezések,
  • elemek és akkumulátorok,
  • hulladékká vált gépjárművek és alkatrészeik,
  • gumiabroncs,
  • reklámhordozó és irodai papír,
  • használt sütőolaj,
  • biológiailag lebomló hulladék.

 

Amennyiben a fenti hulladékok közül valamelyik is képződik Önöknél és annak kezelésre történő elszállíttatását a jövőben is meg kívánják oldani, azt már csak is a https://mohu.hu portálon keresztül tudja megtenni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a PartnerPortálon való regisztráció nélkül 2023. július 1-et követően már nem tudjuk teljesíteni az eddigi gyakorlat szerinti rendszeres, és eseti hulladék megrendelési igényüket. Hulladékbirtokosként a MOHU honlapján válassza ki a keletkező hulladékok telephelyéhez (címéhez) legközelebbi szolgáltatót ezen feladat elvégzéséhez.

 

További felmerülő kérdésével kapcsolatban kérjük, forduljanak a MOHU Zrt. ügyfélszolgálatához a honlapjukon közzétett elérhetőségeken: +36 1/ 776 7770, vagy e-mailben (info@mohu.hu).

 

A Partnerportál működésének elsajátításában Használati útmutatókkal, valamint oktatási videókkal állnak az Önök rendelkezésére. Használati útmutatóinkat a Partnerportálra bejelentkezve a főoldal bal oldali menülistájából éri el.

 

Mindezeken túl szakterületi kapcsolattartóik is a rendelkezésére állnak.

 

A veszélyes csomagolóanyagok közül a kivétel alá tartozik a napokban módosított 80/2023.(III.14.) kormányrendelet 1 § szerint:

a lakossági gyógyszerellátás során képződött gyógyszerhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló miniszteri rendelet és az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló miniszteri rendelet szerinti gyógyszerhulladéknak minősülő, a gyógyszerrel közvetlenül érintkező fogyasztói csomagolást.

Az ilyen gyógyszerrel, gyógykészítménnyel - egészségügyi szolgáltatási tevékenység során keletkező, 150110*/ UN3509 - szennyezett csomagolási hulladékokat Cégünk továbbra is változatlan feltételekkel, a megszokott szolgáltatási menetrenddel tudja végezni.